dimecres, 25 de març del 2009

Les dents dels mariners d'en Colom ens aporten noves informacions

Què sabem dels mariners que van acompanyar en Cristòfor Colom als seus viatges? L'arqueologia avui en dia pot fer parlar els morts només amb una dent. A partir d'aquesta dent es pot dir fins i tot què menjaven de petits.

Investigadors de la Universitat de Wisconsin-Madison, estan analitzant la història de vida dels companys de viatge d'en Colom que van morir a l'Espanyola i van ser enterrats allí durant el seu segon viatge a Amèrica, el 1493-94.

Els científics estudien l'esmalt de les dents, a partir del qual es pot inferir gairebé tota la vida d'un individu. En aquest cas es va realitzar l'anàlisi a tres persones que van ser excavades fa 20 anys d'unes tombes de la Isabela, el primer poble fundat a Amèrica. Aquesta colònia va durar amb prou feines cinc anys, però estava molt ben organitzat, i hi va viure el mateix Colom.

L'estudi que van realitzar T. Douglas Price i col·legues no se centra en l'arqueologia del lloc sinó en l'estudi de l'esmalt dental dels homes que van acompanyar Colom i van viure amb ell, i que van morir en aquestes estranyes costes. En les proves científiques es realitza una anàlisi isotòpica on s'estudïen tres elements: el carboni, l'oxigen i l'estronci.

La proporció d'isòtops de carboni aporten informació de la dieta de la persona quan era petita, quan van emergir les seves dents d'adult. Per exemple, la gent que menja blat de moro té enregistrats al seu esmalt dental proporcions diferents d'isòtops dels qui mengen blat o arròs. Molt carboni -diuen els investigadors- significa que l'individu va estar consumint menjars tropicals com el blat de moro, que en aquells temps només es trobava a Amèrica.

En estudiar els isòtops d'oxigen presents en l'esmalt dental es pot saber quanta aigua consumia l'individu. La composició dels isòtops d'oxigen també poden parlar sobre la latitud en la qual l'individu es movia, ja que varia de nord a sud, i també d'acord a la proximitat de l'oceà.

L'estronci penetra en el cos a través de la cadena d'aliments com a nutrients provinents del sòl i presents també en l'aigua, plantes i animals. Aquest element pot dir molt sobre l'individu, ja que analitzant-ne les proporcions ens permet saber fins i tot on vivia i què menjava quan era petit. Això se sap perquè es coneixen els nivells d'isòtops dels sòls de tothom. Gràcies a aquests estudis s'ha pogut saber quins dels individus descoberts eren mariners catalans, i quins eren originaris d'Amèrica o africans.

FONT: EUREKALERT.ORG / UNIVERSITAT WISCONSIN MADISON