dimarts, 21 d’abril del 2009

L'Illa de Ferro i el Meridià de Ptolemeu

D'on ve el nom de l'illa de Hierro, a les Canàries? Com és que fins a la segona meitat del segle XX trobem mapes on el nom d'aquesta illa és Ferro? Quins europeus foren els primers a arribar-hi i a colonitzar-la? Quan apareix per primer lloc en un mapa? Recuperem avui les recerques de l'investigador canari J.A. Hurtado Garcia, que sostè que el nom d'Illa de Hierro prové d'un nom anterior, Illa de Ferro, però que aquest no fa referència al material fèrric que es troba a l'illa, sinó que fa referència al 'Meridià Zero' de Ptolemeu, i així originàriament s'hauria anomenat 'Illa de fer 0'.

És clar que el 'Meridià Zero de Ptolemeu' coincideix amb el 'Meridià Ferro', però com s'explica si el nombre zero ens el van portar els àrabs agafat dels hindús, molts segles després de Ptolemeu? A tot això s'hi ha d'afegir la dificultat que els manuscrits que es conserven de Ptolemeu no conserven mapes. Els mapes no apareixen fins a les versions impreses del s. XV, ja amb els '0'.

Recordem que Ptolemeu o Tolemeu va ser un geògraf greco-egipci del segle I, però amb una influència molt gran fins al segle XV i primers del s.XVI. A l'edició d'El Periòdico de l'1 d'abril de 2009 es feia referència al Meridià Zero de Ptolemeu. La pregunta la formulava el lector Manel Ravet de Santpedor, i la resposta era del Sr. Juan Antonio Belmonte, membre de l'Institut d'Astrofísica de Canàries:

«El meridià zero que va delimitar Ptolemeu era en el que a la seva època es considerava la fi del món conegut: les Makaron Nesoi dels antics, és a dir, les nostres illes Canàries. La més occidental de les Canàries és l’illa d’El Hierro, en la qual durant segles es va situar el meridià 0 fins que el domini britànic dels mars va imposar el meridià de Greenwich, encara que no sense batalles per part dels francesos, que van intentar imposar el meridià de París».

«La precisió cartogràfica en l’antiguitat no era gaire gran, precisament per això era difícil precisar la posició d’El Hierro amb errors menors de diversos graus. I per això mateix podem considerar que el meridià 18°W que passa més o menys pel centre d’aquesta illa pot ser considerat, en números rodons, com la diferència de longitud entre els meridians 0 de Ptolemeu i Greenwich, respectivament».

LLEGIR PDF 'JOSE ANTONIO HURTADO - HIERRO & EL PORTOLANO DULCERT'