dijous, 17 de juliol de 2008

Presentació d'Els jueus amagats d'Eugeni Casanova

Amics i amigues: Finalment tenim data pel darrer sopar abans de les vacances d'estiu. Serà el dimarts que ve, dia 22 de juliol. El lloc: al Via Fora del Pati Màning, al carrer Montalegre, 7 de Barcelona, davant de la Facultat de Geografia i Història. L'ora: a les 9 del vespre.

Aquesta vegada comptarem entre nosaltres amb el professor i escriptor Eugeni Casanova, que, avent sopat, ens presentarà el seu darrer llibre: Els jueus amagats. Després hi aurà debat fins a les 12 en punt de la nit, en què donarem per acabada la vetllada.SINOPSI LLIBRE:

Una comunitat endogàmica en un poble de Castella durant quinze generacions, asturians que resen invocant el Déu d'Israel, una família valenciana que hi emigra en massa quan es funda l'estat hebreu el 1948, el darrer criptojueu d'Eivissa...

Totes aquestes persones pertanyen a nissagues que han mantingut el judaisme d'amagat durant segles. Tots els llibres d'història diuen que els jueus es van acabar a Catalunya - Aragó i Castella el 1492 i a Portugal el 1497, però la Inquisició encara condemnava gent per judaïtzar 300 anys més tard. Els historiadors han volgut trobar els seus descendents en els arxius, però qui deixa testimonis quan s'hi juga la vida? Calia resseguir-ne les traces als racons on continuen amagats.

Aquest llibre recull desenes d'històries d'aquests sefardites actuals i fa parlar per primer cop els xuetes mallorquins, descendents dels darrers cremats per la Inquisició a finals del segle XVII, i també els "cristians nous» de Belmonte, un poble portuguès on ha perviscut fins avui una comunitat de 250 jueus clandestins.