dissabte, 2 d’agost del 2008

Pals homenatja Colom

ALBERT VILAR - DIARI EL PUNT - 2 d'agost de 2008

La vila de Pals va recular ahir 516 anys, en concret, al 3 d'agost de 1492, per recordar l'efemèride de la sortida de l'almirall Colom cap a les Índies. Colom va arribar amb el seu cavall negre i, juntament amb la seva tripulació, van anar a veure el virrei de Catalunya i comte d'Empúries, Enric II. I, seguidament, en seguici, complementat per molts turistes, sobretot holandesos, i patriotes catalans, van enfilar pel nucli antic medieval fins a arribar a la parròquia, on els esperava el mateix rector, mossèn Josep Planas, per beneir l'almirall en la seva proesa d'anar a les Índies per l'oest. El rector va lloar l'esperit de recerca i aventura, recordant com ha canviat el món en aquests més de 500 anys.

Tot era una escenificació teatral que organitzava la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya, amb el suport del mateix Ajuntament de Pals, en un intent de donar crèdit a la teoria de l'origen català de Colom –que majoritàriament es defensa que era de Gènova–, com també que va sortir del port de Pals i no pas de Palos (Cadis).

I per reforçar aquesta segona part de la teoria que defensen alguns historiadors catalans, es van fer, després de l'escenificació, unes xerrades sobre la localització del port de Pals. Així, va parlar la historiadora Eva Sans, que va exposar les noves troballes documentals del port. I després va intervenir l'investigador local Narcís Subirana, que va voler fer una aportació sobre els nous elements vinculats al port de Pals. A més, Subirana va fer una maqueta de com era el port de Pals, emplaçat a la zona de la finca de Radio Liberty i en què la torre Mora era el lloc de vigilància del port, que feia un tal Martinenc. També va recordar que hi havia botigues, que servien per a la mercaderia.

FONT: DIARI EL PUNT