divendres, 8 d’agost del 2008

Pals tenia port als segles XVI i XVII

TEXT: MARTA PALLARÈS | FOTO: ANIOL RESCLOSA

La Fundació d'Estudis Històrics certifica documentalment l'existència d'aquesta infraestructura

Sense proves documentals, però en la sospita de molts historiadors, fins ara l'existència d'un port de Pals era un interrogant. Però la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya (FEHC), a través de la investigadora Eva Sans, ha trobat diversos documents del segle XVI i XVII a l'Arxiu de la Corona d'Aragó que demostren que efectivament, a la població empordanesa hi va existir un port. La importància d'aquesta troballa no aniria més enllà que una curiositat històrica, si no fos perquè ve a refermar les teories d'una corrent historicista que afirma que l'expedició a les Índies de Cristòfor Colom havia sortit, precisament, de Pals.

El passat 1 d'agost, es va celebrar a la població el "Primer homenatge a l'Almirall Català i a la Marina Catalana de tots els temps". Allà, la FEHC va avançar alguns dels seus descobriments, basats en una investigació feta a l'Arxiu de la Corona d'Aragó. Ara n'ha difós una petita part, a l'espera de fer un estudi amb més profunditat d'aquests documents. El responsable de difusió de la Fundació, Joaquim Ullan, explica que es tracta de "diversos documents dels segles XVI i XVII, que deixen constància d'un port comercial a Pals". Bàsicament es tracta de plets judicials, on es fa esment d'aquest port i de diversos vaixells que hi portaven la seva càrrega. Per exemple, al registre de Protestes de Mar del Consulat de Mar (1766 - 1868), hi consta la declaració de Bartholomé Copelo, capità del vaixell "Ntra. Sra. de Monte Negro", i que fa la ruta "Pals - Puerto Fino - Angay - Barcelona". El mateix registre documenta la sortida del vaixell de la següent manera: "Y digo que estando el buque bien estaño, y equipado de todo lo necesario para la navegación, salió de Pals el día 22 de julio con cargo de botada".

Els documents es presentaran, un cop estudiats i microfilmats, el proper mes d'octubre. Segons Joaquim Ullan, "la troballa és essencial perquè desmunta un argument bàsic dels que estan en contra de la teoria catalana, que afirmaven que a Pals mai no hi havia hagut port. Hem demostrat que teníem raó en això, i continuarem treballant per acabar demostrant la teoria de la sortida de Pals".

FONT: diaridegirona.cat - 08/08/2008