divendres, 7 de novembre de 2008

Leonardo da Vinci i Montserrat

Amics i amigues, El proper sopar de la Fundació Nova Història, s'escaurà dijous que ve, dia 13 de novembre, a 3/4 de 9 del vespre, al Centre Comarcal Lleidatà.

En aquesta ocasió, En José Luis Espejo ens presentarà el seu llibre Leonardo. Los años perdidos (Ediciones El Andén, Barcelona, 2008). L'autor hi intenta demostrar que Leonardo da Vinci podia aver passast un parell d'anys a Catalunya, on auria pintat algunes de les seves obres. Està convençut que les muntanyes que ornamenten tan genuïnament certes pintures seves són les de Montserrat, i creu que avia de tenir ancestres catalans, perquè un avantpassat seu vivia a Barcelona, on va morir, i les armes de la seva família eren tres pals de gules en camper d'or: una de les variants de les armes reials.

Té un capítol destinat a explicar la importància de l'expansió catalana a Itàlia als segles XIV i XV i un altre on ens dóna a entendre que el Sant Jeroni pintat per Leonardo reflecteix no només un sant netament montserratí, amb el monestir visualitzat des de la cova on fa penitència, sinó que el quadre va ser guardat aquí fins al saqueig de les tropes napoleòniques, que se'l van endur a França. Un llibre ple de suggeriments i que obre les portes a futuribles recerques plenes de sorpreses.

Jose Luis Espejo (Barcelona, 1965) és llicenciat en Geografia i Història. Ha treballat com a guionista de televisió i és realitzador de productes audiovisuals de caràcter històric.