divendres, 23 de gener del 2009

Les Quatre Columnes seran bastant més petites

RAMON SUÑÉ - DIARI LA VANGUARDIA - Diluns 19 de Gener de 2009

Montjuïc recuperarà les Quatre Columnes en un nou emplaçament. Les rèpliques de les columnes de Puig i Cadafalch s'erigiran aquest 2009, coronades per victòries alades. La ubicació original, davant de la font, es desplaça uns metres per tenir la mateixa visió que el 1919.


Les rèpliques de les Quatre Columnes de Josep Puig i Cadafalch, erigides el 1919 en el pòrtic de la muntanya de Montjuïc, convertides als anys vint en icona de la catalanitat i, per aquest motiu, destruïdes per la dictadura de Miguel Primo de Rivera el 1929, seran plantades a finals d'aquest any a la visual del Palau Nacional, encara que prop de cent metres més enrere del seu emplaçament original.

Les columnes jòniques, representació tridimensional de les quatre barres de la senyera, de 20 metres d'alçada i 2,50 metres de diàmetre a la base, es re-ubicaran darrere de la Font Màgica de Carles Buïgas, a la plaça Marquès de Foronda, en lloc de situar-se, tal com fa 90 anys, quan encara no existia la font monumental, just al primer nivell del passeig esglaonat que condueix a l'actual MNAC.

Al ple de l'Ajuntament del passat mes de juny tots els grups polítics van aprovar per unanimitat una proposta en el sentit de "concretar la recuperació" de les colossals columnes "En el lloc més proper possible al lloc on es van erigir el 1919, en la seva orientació original i frontal". Posteriorment, el desembre passat, a instàncies del grup que presideix Jordi Portabella, la aprovació dels pressupostos municipals per al 2009 va incloure una partida de tres milions d'euros que es destinaran a aquest projecte i a la reurbanització i millora de l'entorn on es col·locaran les columnes.

La previsió apunta que el concurs públic per a la restitució del monument es podria convocar abans de març. i que les Quatre Columnes s'inauguraran abans que s'acabi l'any. El document base, elaborat pel despatx d'arquitectes Roselló-Sangenís, planteja que les columnes tinguin uns coronaments escultòrics. Es tracta d'unes victòries alades que ja apareixien en els esbossos d'en Puig i Cadafalch, però que mai van arribar a incorporar-se al monument.

Segons els autors del projecte, aquesta solució estilitza i millora l'aspecte de les columnes jòniques. De fet, les rèpliques de les columnes tindran una alçada més petita que les que es van plantar el 1919, encara que arribaran al mateix nivell si comptem l'afegit de les quatre victòries alades. Aquestes, a més, desaran certa relació amb les abundants rematades dels palaus firals adjacents i, en perspectiva, amb els grups escultòrics de la font de Josep Maria Jujol de la Plaça Espanya.

El document de treball assenyala que l'emplaçament elegit "es posa en bona relació de lloc i llenguatges arquitectònics amb la plaça del Marquès de Foronda i la plaça de les Cascades, emmarcades lateralment pels palaus d'Alfons XIII i de Victòria Eugènia ".

També s'argumenta que una posició allunyada del Palau Nacional, sobretot el conjunt de l'eix que va des d'aquest edifici fins a la plaça d'Espanya, "sembla compositivament la més adequada per situar un monument de llenguatge clàssic". El projecte també preveu substituir l'actual balustrada i les copes existents just on comença el desnivell. Per aconseguir el mateix efecte que les columnes originals i no retallar visualment la seva base -en qualsevol altre cas quedaria tapada per la Font Màgica-, les columnes jòniques es traslladaran fins a la vora del citat desnivell, és a dir, la segona esplanada en el camí que ascendeix al Palau Nacional.

FONT: DIARI LA VANGUARDIA