dimarts, 17 de febrer del 2009

De Lluís de Yzaguirre a Jordi Bilbeny

XAVIER MIR - Dilluns 2 de febrer de 2009

El 20 de gener, Jordi Salat va ser l'encarregat d'obrir el cicle de conferències "Cristòfor Colom fou català" al Reial Cercle Artístic. Després d'aquella primera sessió va venir la d'Ernest Vallhonrat, el dia 22, a la qual no vaig poder assistir, i dijous passat va ser el torn de Lluís de Yzaguirre, autor d'estudis lexicomètrics sobre la llengua de Cristòfor Colom. Yzaguirre va rebre l'encàrrec de preparar aquest material per al reportatge del Discovery Channel. El 20 de maig de 2006, amb motiu del 500 aniversari del traspàs de Colom, Yzaguirre va preparar una presentació on explica el tipus de feina que fa amb la lexicometria. Poc després, el 12 d'octubre de 2007, La Vanguardia també es referia als estudis d'Yzaguirre. I abans, el 2 d'octubre de 2004, ho havien fet al diari Córdoba, per exemple.

Els textos de Colom, admesos com a autògrafs per la màxima especialista Consuelo Varela, mostren una evolució pròpia de l'aprenent de la llengua castellana, els dubtes fonològics previsibles reflectits en les grafies. No és estrany si hom creu que Colom és genovès, però de fet no demostra això, sinó únicament que no era castellà (i, de fet, tampoc genovès). Les anàlisis d'Yzaguirre fan pensar, pel tipus d'error i per l'evolució d'aquests errors, que la llengua materna que causa aquestes confusions devia ser la catalana.

És un fonament científic més que apunta a la catalanitat de Colom. No és una prova definitiva, però sí una informació molt valuosa que va en el mateix sentit que moltes altres. Tot plegat fa temps que crida massa l'atenció d'especialistes i curiosos en general, però a les institucions d'ensenyament i de govern encara costa que s'hi fixin. No és una qüestió menor i crec que la Generalitat faria bé de dedicar-hi grans quantitats de recursos públics. No es tracta de nacionalisme sinó de responsabilitat històrica. És millor que esbrinem les coses nosaltres que no pas veure com ens ho vénen a explicar des de fora, com és el cas del celebrat llibre de Charles Merrill.

El cicle ha arribat aquest dijous dia 5 a la seva darrera sessió, a càrrec de Jordi Bilbeny. (...)

FONT: BLOC D'EN XAVIER MIR