dimarts, 24 de febrer del 2009

Pere Català i Roca in memoriam

XAVIER MIR (FUNDACIÓ NOVA HISTÒRIA) - Dijous 19 de febrer de 2009

Dimarts passat, dia 10, gairebé a punt d'arribar a mitjanit, Pere Mayans publicava un apunt en què comunicava la mort de Pere Català i Roca. Va ser la manera com me'n vaig assabentar. L'endemà, els mitjans n'informaven. En parlava El Singular Digital, en termes molt prudents ("També va destacar com a investigador de la suposada catalanitat de Cristòfol Colom" ). Ho feia el 3/24, que es limitava a dir que "També va investigar sobre la catalanitat de Cristòfor Colom".

El lector o lectora RTubau comentava la notícia i ho ampliava: "També fer esment de la contribució impagable en la investigació i recerca històrica sobre l'orígen català del descobridor d'Amèrica Critòfor Colom. Les seves recerques als arxius pertinents han donat valuosíssimes pistes per a què altres investigadors actuals continuin la tascaa de reconstrucció de la nostra història." I és això: una baula d'una cadena que ens porta des de Lluís Ulloa fins a investigacions actuals com les que Jordi Bilbeny va publicar el 2006 a Cristòfor Colom, príncep de Catalunya.

La notícia de Vilaweb es referia a la seva obra com a historiador i deia: "Autor d'una vintena de llibres, la majoria publicats a Rafael Dalmau Editor, entre la seva obra es destaca 'Un corsari anomenat Colom', 'Quatre germans Colom'..." A Cultura 21 comentaven, a més, que Català havia rebut la Creu de Sant Jordi l'any 1985. També en parlava Ràdio Catalunya i El Periódico.

A banda de Pere Mayans, altres blocs han volgut dedicar-li uns mots. És el cas del reusenc Bonaventura Escoda al seu Consuetudinàrium, de Margarida Aritzeta des de La maleta sarda, Jordi Castells i Guasch a Del Tomb del Balcó, Adam Manyé a l'Addena, Josep Maria Pallàs,

La majoria de comentaris necrològics fan referència a la seva vinculació amb el món casteller, però cal recordar també les seves investigacions sobre la catalanitat de Cristòfor Colom. L'obra publicada passa pels títols Un corsari anomenat Colom (Barcelona: Rafael Dalmau, 1991), Entorn de Cristòfor Colom (Barcelona: Rafael Dalmau, 1978), Pinzonada contra Colom (Barcelona: Òmnium Cultural, 2003), Sobre los italianismos observados en la carta de Colón a Sanángel, (Gènova: CIC, 1951), Quatre germans Colom, el 1462 (Barcelona: Dalmau, 1978) i Els Primers missioners d'Amèrica foren catalans? (Barcelona: Dalmau, 1988).

FONT: BLOC D'EN XAVIER MIR