dimecres, 18 de març de 2009

Colom i el Llobregat empordanès


PIUS PUJADES - DIARI EL PUNT - Dilluns 9 de març de 2009

Tenir a l'abast les col·leccions dels diaris és un luxe. Fins fa ben poc, buscar una notícia o un article antic representava regirar centenars de fulls groguencs i delicats, si tenies la sort de poder anar a la seu del rotatiu que gentilment t'oferia el servei. Avui, sense moure'ns de casa i en pocs minuts, tenim a l'abast tota la col·lecció d'El Punt, de La Vanguardia, per dir només les capçaleres que em són pròximes.

Ahir vaig rebre un correu d'un lector que em feia una consulta personal. Havia llegit un article meu en què feia referència a una carta al director de La Vanguardia signada pel descendent de Colom, Colón de Carvajal, duc de Veragua, i tenia molt d'interès a trobar-la. Vaig respondre immediatament dient-li que jo no havia guardat la carta, però que, ben segur, seria fàcil de trobar a través del cercador del mateix diari. Però, és clar, la curiositat va poder més que la mandra i em vaig posar jo mateix a teclejar l'ordinador. Demanava un text que contingués les paraules «Llobregat», «Colón»,«Ampurdán», «Veragua», i diverses combinacions similars. Hauria de sortir... No la hi vaig trobar. Ni limitant els anys de cerca. Ni sumant les paraules clau, ni ampliant les opcions.

És clar, ara em vénen tots els dubtes. Recordo com si la tingués al davant, el contingut de la carta. El noble espanyol desmentia la teoria d'un Colom català i recordava que, en els seus escrits coneguts, el navegant situava el riu Llobregat a l'Empordà, cosa absurda perquè, deia, cap català desconeix que el Llobregat desemboca a Barcelona. Això ho puc jurar. Però és ben segur que la carta es va publicar a La Vanguardia? Rumio. A on podia ser, si no? Si es fes una aposta, m'hi jugaria el que fos. Però em puc equivocar.

Un altre dubte. És que el cercador s'entreté també amb les cartes al director? Caldria creure que sí. Una colla de referències que se m'han presentat són d'anuncis classificats que em volien vendre terrenys, pisos i masoveries empordaneses. Si es troben els anuncis, no es trobaran les cartes? Finalment, jo he donat per segures unes paraules que devien estar incloses en el text. Però no en puc pas estar segur. Fa com a mínim una vintena d'anys de tot això i els anys esmolen els records.

Curiosament, en un recerca complementària sobre els familiars de Colom, trobo que ara ja sostenen que molt probablement el seu avantpassat era illenc, fill del príncep de Viana. En el mateix text, s'hi aporten una pila de documents originals de l'època en què Colom es diu Colom, sense discussions. Potser ja han acceptat que el navegat va sortir de Pals. Potser ja s'adonen que podia conèixer el Llobregat empordanès.

El que sé segur és que no somio cartes al director de La Vanguardia.

FONT: DIARI EL PUNT