dimecres, 18 de març del 2009

La Universitat encara no vol reconèixer la catalanitat de Colom

Els quaranta anys de franquisme encara són ben vius als Departaments d'Història de les Universitats catalanes. O almenys això és el que sembla, si fem cas de les darreres declaracions d'Ernest Berenguer, professor d'Història de la Universitat de Barcelona.

És igual que els principals historiadors dels anys vint i trenta ja reconeguessin la catalanitat de Colom, com es recull als llibres d'història de la època. És igual què deien en Rovira i Virgili, en Caius Parellada, en Català Roca o en Soldevila. També és igual tots els llibres i obres que en aquells anys es publicaren a tot europa per Luis Ulloa, historiador i director de la Biblioteca Nacional del Perú. Ni les investigacions posteriors de gent com Jordi Bilbeny o Teresa Vaqué.

El senyor Ernest Berenguer no es creu les evidències. S'estima més creure's la història oficial. La que han escrit els vencedors. La que ens diu que el gran imperi del mediterrani durant els segles XIV i XV va passar de la nit al dia a no ser res. S'estima més creure que el gran descobridor d'America, almirall i virrei era analfabet, era plebeu i era estranger.

Així ho va manifestar aquest dissabte passat el professor d'Història de la UB durant un debat a la Setmana del Llibre en Català. Ernest Belenguer no va tenir vergonya per demanar públicament a Jordi Bilbeny la partida de naixement de Colom on es demostri que era català.

Bilbeny, que també va participar en una taula rodona durant la Setmana del Llibre en Català, va respondre que els seus arguments per creure-ho són fruit de 25 anys d'investigació i que es troben recollits en quatre dels seus llibres. "Fa uns segles -ha afegit- m'haguessin matat per la feina que faig". Ara, en canvi, "només he de suportar que m'insultin i que em facin fora de la universitat", ha dit Bilbeny referint-se al fet que, fa uns anys, cap professor va voler dirigir-li la tesi "perquè tractava sobre la censura en els llibres d'Història, que és un tema encara tabú".

Bilbeny, que va dialogar sobre 'la història programada' amb Stefano Maria Congolani, va insistir que la versió genovesa i espanyola d'aquest personatge el pinten com una persona "illetrada", i que això l'impossibilita per ser designat virrei -és a dir delegat del rei en un altre territori. Segons Bilbeny, aquesta versió "ha estat construïda amb una voluntat d'estat". En canvi, el "Colom català" era germà del president de la Generalitat, governador, especialista en dret, i provinent d'una família molt culta.

NOTÍCIA RECOLLIDA A E-NOTÍCIES.CAT