dimarts, 10 de març de 2009

Enigma Cervantes

Avui recuperem el tràiler de 'Enigma Cervantes'. El documental es va estrenar a les grans pantalles l'octubre del 2006 al Cinema Alexandra de Barcelona, i planteja que Miguel de Cervantes potser fou membre de la nissaga dels Sirvent de Xixona, i la seua obra hagués estat escrita inicialment en català. Segons s'explica en el film, "la censura" podia haver fet "desaparèixer la primera edició en català" d'El Quixot i hauria obligat Cervantes a escriure la segona en castellà.

Els participants en el film basen aquestes fonamentacions en el fet que "la primera edició desapareix" i en unes paraules de Cervantes on explica "que yo, siendo padre, me han convertido en padrastro". Per a Enigma Cervantes, a més a més, existeix una "tendència de catalanofília" en el treball de l'autor i "el públic a qui va adreçat El Quixot és independentista", ja que és un públic que busca "arguments contra la monarquia".

En aquest sentit, la carta de presentació de la pel·lícula al·lega que "no és cap secret que la personalitat de William Shakespeare, el més important cultivador de les lletres angleses, sempre ha estat envoltada d'una àurea de misteri. ¿Però què passaria si es dubtés que la seva obra hagués estat escrita en el seu idioma, l'anglès? Això és el que es planteja en aquest documental sobre l'altre gran escriptor universal: Miguel de Cervantes, màxim representant de la literatura castellana".

El documental està produït per Pilar Montoliu i dirigit per Xevi Mató i David Grau. Entre d'altres s'hi recullen intervencions d'especialistes com Màrius Serra, Carme Riera, Jordi Bilbeny o Martí de Riquer.