diumenge, 12 d’octubre del 2008

Celebrant el 12-O, com ha de ser!

El dia 12 d'octubre és un dia important a tot el món en commemmorar-se la descoberta d'Amèrica. És una única festa que té diferents noms segons els països: 'the Columbus Day' als Estats Units, 'Dia de la Resistència Indígena' a Veneçuela, 'Dia de les Cultures' a Costa Rica, 'the Discovery Day' a les Bahames, o 'la Hispanidad' i el 'Día de la Raza' per part de castellans i sud-americans..

La festa és per recordar i celebrar un dels fets més importants de la història de la humanitat, la descoberta d'Amèrica. No es commemora el posterior genocidi, sinó la gesta nàutica liderada per l'Almirall Colom.

Una gesta nàutica planificada, dirigida, finançada i duta a terme íntegrament per catalans. Catalans eren tots els mariners, català va ser el port de partida i després el port de tornada, catalans van ser els dineres que van pagar la gesta, i a la Corona Catalana va ser on es van incorporar les noves terres, en un primer moment.

Caldrà doncs que comencem a celebrar aquest gran dia també nosaltres, independentment del que facin els nostres veïns! No tingeu por: el dia que a tot el món es conegui el 12 d'octubre com el Dia del Colom els espanyols el deixaran de celebrar!!

FONT: www.jaumemarvà.cat