dissabte, 22 de novembre del 2008

8è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica

MAIOL SANAHUJA - ARENYS DE MAR

A les 19h hem donat el tret de sortida al 8è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica. La Fundació Nova Història, organitzadora de l'esdeveniment, junt amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Arenys de Munt i la XECNA, col·laboradors per la seva dinamització, han aplegat, entre avui divendres com demà dissabte, un reguitzell de ponents d'arreu per tal que entre totes i tots fem aportacions des de molts vessants tot reivindicant la catalanitat de la descoberta d'Amèrica.

El simposi que lidera l'amic Jordi Bilbeny és, en definitiva, un espai de llibertat. Sobretot per la pluja d'idees, tant per les dades que s'hi aportaran així com aquelles que s'exposaran i/o es debatran. D'aquesta manera, es pretén treure l'entrellat a l'enigma que ja dura més de 500 anys: la identitat d'en Cristòfor Colom. Per tant, entre aquest divendres 21 i dissabte 22 de novembre ens aplegarem a Arenys de Munt.

Us adjunto el programa i, alhora, us convido a assistir-hi perquè ens exhortem a rebel·lar-nos contra l'immobilisme oficial, doctrinari i militant. Si el poder instituït i la mandra -amb la inoperància per una altra banda-, han privat d'un exercici crític i diagnòstic valent, tan sols ens queda la gosadia, el coratge i el treball com a mètode eficaç per tal que la veritat pugui obrir-se camí. Malgrat l'actitud d'odi i menyspreu dels estómacs agraïts del sistema en quant a preconitzar la negació en una inèrcia enquistada, el simposi ens ajuda a fer clar el passat per clarificar el present. Potser per això, s'entén que hi hagi una voràgine de ràbia incontinguda que s'entossudeix a defensar uns fets sense fonament de causa. Per aquesta raó, doncs, al capdavall, tota aquesta remor es cristal·litza en una espiral de por. I és que la mediocritat impera pertot i només la valentia ens faculta a rompre una llança a favor d'aquelles coses que puguin ser creïbles, és a dir, concebibles.

La tenacitat permet construir un nou paradigma, així com reforçar-lo. En aquest aspecte, servidor demà dissabte durà a terme un punt a les 18h: "El testament d'En Cristòfor Colom i el dret català". Si encara ens pensem que som algú i volem continuar sent-ho, com a vençuts d'una derrota tenim el deure d'aportar la nostra subjectivitat, desemmascarant la mentida i nodrir-nos amb la clarividència necessària per generar-nos autoestima mitjançant l'audàcia.

Tanmateix, tot i que no es pot respondre fàcilment a preguntes complexes, el procés de redesobrir-nos tampoc passa per dir que la nostra veritat és absoluta o atribuïble al si d'una persona. En conclusió, tothom ha de tenir-hi accés, en essència, el dret. Aquesta és l'escola i el llegat del simposi. Només s'avança amb l'inconformisme, només som vius en la mesura que som crítics.

+ Manifest a favor del Simposi.
+ Programa del 8è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica.

FONT: www.maiol.cat