divendres, 16 de gener del 2009

Jordi Bilbeny a iCat fm

El passat 8 de gener l'investigador Jordi Bilbeny va ser entrevistat a l'espai radiofònic Cabaret Elèctric d'iCat fm. Va ser dins l'espai d'entrevistador a entrevistat, una cadena d'entrevistes de periodicitat setmanal on la persona entrevistada d'una setmana fa d'entrevistador la setmana següent.

En Lluís Danés va triar Bilbeny com a entrevistat per la visió de l'investigador, que segons Danés, “independentment de què estigui estudiant, mira les coses des d’un angle propi, partint de la tesi que les coses no sempre són el que semblen”.

En la breu entrevista, Bilbeny fa un repàs dels motius que el van portar a dedicar-se a la investigació històrica, però també explica la seva experiència com a professor de català a la presó de dones de Wad-ras, i el seu paper com a component i lletrista del grup de pop electrònic Relk.

Bilbeny explica que es va apropar al tema de la censura estudiant la vida de Jesús, amb la voluntat d'escriure una novel·la on recrear 'la passió', i va veure que els textos que ens havien arribat del Jesús històric, la seva família i els seus ideals polítics eren una re-elaboració.

En acostar-se l’any 1992, i amb tots els actes programats del 'Centenario', Bilbeny es va interessar per la figura de Colom, i com més informació buscava, més contradiccions trobava: a Colom se'l feia des de príncep fins a plebeu analfabet segons les fonts, amb vinculacions amb la reialesa i gran experiència com a navegant, o llaner analfabet sense experiència marinera.

Bilbeny recorda a l'entrevista que la catalanitat de Colom era un fet conegut per tothom fins a la dita Guerra Civil, i que així s'explicava a les escoles i constava als llibres de text. En aquest sentit afegeix que els historiadors catalans més prestigiosos de la època, com Soldevila o Rovira i Virgili tenien articles i llibres on es donava a conéixer la catalanitat de Colom.

Aquesta desaparició de la veritat històrica arran de la dictadura de Franco va fer veure a Bilbeny que la història no és una cosa sagrada sinó que es construeix en funció d'interessos polítics i econòmics, però també de simpaties i d'odis. 'La història és visceral', afirma Bilbeny, que aprofita per denunciar que els llibres es converteixin en fetitxes i dogmes de fé. És rotund: cal posar en qüestió el rigor i la solvència dels llibres i de l’acadèmia.

ESCOLTAR L'ENTREVISTA D'ICAT FM