divendres, 30 de gener del 2009

L'Ateneu Barcelonès troba un incunable del 1470

DIARI AVUI - Dijous 17 de gener de 2009

L'equip de la biblioteca de l'Ateneu Barcelonès està catalogant el seu fons, un cop enllestides les obres de remodelació de l'edifici del carrer Canuda. Ja han trobat dues joies. Una és la Compendiosa historia hispánica, l'incunable més antic de l'Ateneu trobat fins ara. Es tracta d'un dels primers textos impresos sobre història d'Espanya, preparat per Rodrigo Sánchez Arévalo i imprès a Roma el 1470, probablement per Ulrich Hahn. L'obra, d'acord amb les fonts, estableix una concepció de la historiografia hispànica que havia de servir de model de l'acció imperial de Castella.

L'altra troballa és el manuscrit autògraf de Joan Maragall del discurs de l'Elogi de la paraula, escrit fundacional i emblema del Noucentisme i, per extensió, un referent del catalanisme. Maragall el va pronunciar amb motiu de la inauguració del curs de l'Ateneu el 1903. Entre altres consells, el poeta insta els seus col·legues a abandonar les paraules que no diuen res i a aprendre "el parlar dels pastors i els mariners".

Continuant amb la idea de fer visible el fons documental, la Biblioteca de l'Ateneu Barcelonès acull, des del novembre, una mostra a l'expositor central de diverses edicions i traduccions de la Divina Comèdia, de Dante Alighieri. L'exposició compta amb les traduccions catalanes, des de la primera, d'Andreu Febrer, del 1429, fins a la de Joan Francesc Mira, del 2001. També hi ha la il·lustrada per Miquel Barceló.

FONT: DIARI AVUI