dissabte, 7 de febrer del 2009

El Conqueridor, a Santes Creus.

El Museu d’Història de Catalunya presenta una exposició sobre el rei En Jaume I

Qui va ser i com va governar un dels grans monarques del segle XIII. Dues qüestions fonamentals que troben resposta a l’exposició Jaume I. Geografia, fets i memòria, que es pot veure al Reial Monestir de Santes Creus fins al 19 d’abril.

La mostra, que coincideix amb el 800 aniversari del naixement de Jaume I, ens proposa un viatge a través dels escenaris principals de la vida d’un personatge amb un currículum espectacular: Comte de Barcelona, rei d’Aragó, senyor de Montpeller i conqueridor de Mallorca, València i Múrcia. Un autèntic estrateg a qui coneixerem en la vessant més humana així com en la seva exitosa trajectòria com a governant.

A més, l’exposició també ens dóna una lliçó de geografia... medieval. La Mediterrània era el centre del món conegut a l’època de Jaume I; un món definit també per un pols continu entre dues civilitzacions: l’islam i el cristianisme.

Per últim, la mostra no oblida el component llegendari del personatge, forjat des del moment de la seva mort. La figura del “Conqueridor” protagonitza multitud de llegendes i rondalles populars que han sobreviscut al llarg dels segles.

Un Mar de Lleis, fins el diumenge 15 de febrer

Aquesta no és la única exposició que es pot veure en motiu del 800 aniversari. Durant tota aquesta setmana encara es pot veure a Barcelona l'exposició 'Un Mar de Lleis, de Jaume I a Lepant'. Organitzada per l'Imed, es pot veure a la Capella Reial de la Plaça del Rei fins el proper diumenge, dia 15 de febrer.

FONT: WWW.GENCAT.CAT