dimarts, 17 de febrer del 2009

L’Arxiu de la Corona d’Aragó: dos anys en stand-by

L'Arxiu Reial de Barcelona, anomenat legalment 'Arxiu de la Corona d'Aragó' va ser creat el 20 de gener de 2007, amb l'aprovació del seu Patronat. Des d'aleshores el Govern Espanyol no ha convocat cap reunió executiva. La comissió d’experts tampoc no s’ha agrupat des d’abril del mateix any i de moment no en tenen intenció.

FRANCESCA MARÍ - DIARI DE BALEARS - Divendres 23 de Gener de 2009

El patronat de l’Arxiu de la Corona d’Aragó no s’ha reunit en dos anys ni fa comptes de posar-se a fer feina de moment. El 20 de gener de 2007 semblava que els territoris de la corona catalanoaragonesa tornarien a treballar amb un objectiu comú després d’intensos estira-i-arronses sobre la titularitat dels papers del fitxer.

L’aleshores ministra de Cultura, Carmen Calvo, agrupà en una mateixa taula els presidents socialistes José Montilla i Marcelí Iglesias i els populars Jaume Matas i Francisco Camps amb la intenció de col·laborar plegats per a la història comuna que ens agermana. Era la constitució del patronat de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, que es realitzà al palau de Lloctinent de Barcelona enmig de molta pompa i plateret.

Dos anys després d’aquella creació, el patronat ha quedat en una simple cortina de fum i no s’ha reunit mai. Encara més, des del Ministeri de Cultura espanyol han confirmat a dBalears que, de moment, no tenen cap activitat ni cap trobada prevista amb els responsables de l’arxiu.

Així mateix, els membres de la comissió executiva estan a l’espera que Madrid, que en té la presidència, s’interessi per l’assumpte i decideixi organitzar una trobada entre els representants polítics dels quatre territoris per tal de donar contingut a una acta fundacional que encara és buida. "Esperam que es convoqui una reunió. Hem mantingut contactes amb Madrid i sabem que tenen intenció de fer-ho, però encara no sabem quan", va explicar a aquest diari el director general de Cultura, Pere Joan Martorell.

Allò cert i segur és que la Conselleria que dirigeix Bàrbara Galmés mantindrà dins el patronat de l’Arxiu els dos representants tècnics nomenats per l’exconseller Francesc Fiol. Aquests són els historiadors Miquel Deyà i Ricard Urgell, que, si bé no han treballat en l’òrgan polític, sí que han fet feina en la comissió tècnica d’experts. Deyà i Urgell han capitanejat algunes de les propostes per resoldre el conflicte de "titularitat" del fons que hi ha entre la Generalitat catalana i la resta de territoris.

Precisament l’octubre de 2007 ambdós representants insulars suggeriren al grup de professionals investigar quin abast té l’arxiu de la Cancelleria i, en concret, aclarir qui generà el fons. Malgrat totes les propostes de feina, fa un any i vuit mesos que la comissió tècnica del patronat tampoc no ha mantingut cap reunió davant el desacord dels representats del Principat pel que fa a la propietat i la custòdia de determinades sèries de l’arxiu. Aquesta és la vertadera arrel del conflicte.

FONT: DBALEARS.CAT