dissabte, 7 de febrer del 2009

L'historiador Jordi Peñarroja presenta una novel·la històrica sobre Francesc Macià

Us proposem la presentació del llibre 'El President a París' de l'escriptor i historiador Jordi Peñarroja, que tindrà lloc el proper dilluns 16 de febrer a Barcelona. Es tracta d'una novel·la històrica que té com a protagonistes els Presidents Macià i Companys, i també l'escriptor balaguerí Josep Carner-Ribalta, alt càrrec polític durant la Generalitat Republicana, i que treballà com a guionista cinematogràfic als estudis Paramont als anys vint, i més tard, a l'exili franquista.

El llibre ens narra una suposada pel·lícula que s’hauria rodat a Barcelona en plena guerra civil. El més innovador del relat és que el seu autor, gran coneixedor del lèxic cinematogràfic, ens descriu la història a partir del punt de vista de l’equip de rodatge, començant pel càsting per trobar l’actor protagonista que farà de coronel Macià, fins als que faran de tribunal, acusats, testimonis i advocats.

La narració està feta a tres nivells: el temps present és situat a la Barcelona republicana. En segon lloc anem descobrint els Fets de Prats de Molló del 1926 a mesura que es desenvolupa el judici que s’esdevingué a París. I, en tercer lloc, a través dels diàlegs entre actors, director, personal dels platós i encarregats dels estudis cinematogràfics, anem descobrint la vida que es vivia en una Barcelona amenaçada i bombardejada pel feixisme.

Segons el crític literari Joan-Francesc Escrihuela, 'llegint aquest llibre hom té la sensació que ho veu tot a través d’una càmera de cine, tot hi és detallat: els enquadraments, les panoràmiques, les preses en picat i contra picat, la il·luminació, l'escenografia i la direcció dels actors, tot plegat fa que hom revisqui el judici que s’esdevingué realment al París del 1927 contra els conjurats catalans i que tingué d’enormes ecos dins la premsa francesa i internacional'.

La presentació d'en Penyarroja, autor dels llibres 'Edificis Viatgers de Barcelona' i 'Barcelona: Sentir l'Onze de Setembre', tindrà lloc al Centre Comarcal Lleidatà (Pça. Universitat de Barcelona) el proper dilluns 16 de febrer a 2/4 de 8 del vespre. L'acte és organitzat pel Cercle Català d'Història i es clourà amb un sopar.

FONT: WWW.LLIBRESINDEX.CAT