dimarts, 3 de març del 2009

Descobert un autoretrat de joventut de Lleonard 'da Vinci' amagat als seus 'Còdexs'

El periodista científic italià Piero Angela va presentar aquesta setmana al seu programa de la televisió pública RAI el que s'espera que sigui un gran descobriment: un autoretrat d'un jove Leonardo da Vinci, ocult entre les pàgines del Còdex sobre el vol dels ocells del genial artista del Renaixement.

El periodista va explicar com va descobrir a la desena pàgina del Còdex, entre l'escriptura de l'artista, un nas dibuixat amb sanguina, el color que feia servir Lleonard per alguns dels seus dissenys.

Es tracta d'un home d'ulls clars i mirada penetrant, barba curta, cabells llargs i llavis fins, que havia estat ocult durant cinc segles entre les línies del Còdex. Aquest rostre va ser comparat després amb el conegut autoretrat de Leonardo, datat al voltant de 1512, dibuixat en paper i que és a la Biblioteca Reial de Torí.

Interrogants a resoldre

"Creiem que, donat que d'altres dibuixos estan a les vuit pàgines centrals d'aquell còdex, Lleonard va utilitzar aquestes pàgines entre 1482 i 1489, quan residia a Milà a la cort de Ludovic el Moro. Després aquestes pàgines van ser reutilitzades per l'artista per escriure el Còdex", va explicar.

"Després d'aplicar les tècniques utilitzades per la policia per rejovenir o envellir les persones, el resultat va ser impressionant: comparat amb el retrat conegut d'en Leonardo, semblaven dos germans", va assegurar el periodista. També es va demanar l'opinió d'un cirurgià maxilofacial, Giuseppe Leopizzi, "que ha considerat possible que els dos rostres pertanyin a dues èpoques de la vida d'un sol home".




D'altres entrades del Lleonard en aquest bloc:
En Leonardo da Vinci, català? - Jordi Bilbeny
Més sonbre en Lleonard - Bilbeny
Leonardo da Vinci i Montserrat - Jose Luis Espejo


FONT: DIARI DE GIRONA